VÄLKOMMEN TILL STRÖMSVIK.AX

Är det ullens förtjänst?

Fyra fläderbuskar finns på Strömsvik, en av dem är extra grön och har också bär i år. Den busken har skräpull på marken ovanför sitt rotsystem.

Det får vara osagt om det verkligen är ullens förtjänst att den frodas så bra. Sant är emellertid att skräpullen ofta är smutsig, den smutsen lösgörs av regn och snö, rinner ner i marken och fungerar som gödning. Ullen i sig självt bryts också ner av mikroorganismer till gödning om den får ligga kvar tillräckligt länge.

Till att börja fungerar ullen som marktäckare och gör det svårare för ogräset att orka växa upp genom lagret av ull. Men även ogräsen tar del av gödseln, så småningom kan man med andra ord hamna på att rensa desto frodigare ogräs…

Ullen är också dekorativ. Om man väljer att bara ha svart ull ser det vid första anblicken ut som svart mylla. Jag tycker att det ser trevligt ut med vita eller silvriga lockar som piffar upp när det annars inte är så mycket som växer.

Det sägs även att ullen avskräcker rådjur. Det är möjligt att det är sant. Min erfarenhet är att rådjuren är avvaktande ett tag när det kommit något nytt i trädgården. Till exempel ull som har en främmande doft. Tyvärr är det nog så att om man vill hålla rådjuren borta får man vara kreativ och byta avskräckningsmetod ofta.

Av vilken orsak skulle du välja att använda skräpull i din trädgård?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *